Itse olen innokas lautapelailija ja olen onnellinen, että Esikko alkaa olla sen ikäinen, että hänen kanssaan voi alkaa ihan tosissaan pelailla. En kovin innokkaasti jaksa "muka-pelailla" lasten ehdoilla, vaan otan mieluiten hyllystä hieman nokkeluutta ja mietintöjä vaativan pelin, jossa saa itsekin miettiä ja osallistua.

Ajattelin vinkata muutaman kivan, joita meillä pelaillaan:

Uusin tulokas on yksinpelattava älypeli Rush Hour. Siinä alustalle asetellaan ennaltamääritellyille paikoille autoja "ruuhkaksi" ja sitten autoja edestakaisin siirtämällä pitää saada punainen auto ajettua ulos sivulla olevasta kolosta. Koukuttava peli, jossa on monentasoisia pelejä. Peliin saa ostaa myös lisäpakkoja kortteja, joilla saa peliin lisähaastetta.

Toinen uusista peleistämme on hoksauspeli Kaleidos, joka on esteetikolle sopivalla tavalla pakattu kauniiseen peltirasiaan. Pelissä on erilaisia (kivan näköisiä) kuvia, joista pitää tietyssä ajassa löytää jollain kirjaimella alkavia sanoja. Eilen kokeilimme Esikon kanssa ekaa kertaa ja kivalle vaikutti.

Toinen peli mitä on viime aikoina pelattu eniten Esikon kanssa on Pictureka. Siinä etsitään yksin tai porukalla tiettyjä ja tietyntyyppisiä kuvia alustoilta. Alustoja on yhdeksän erilaista ja niitä käännellään pelin kuluessa, joten kuvien paikkoja on mahdotonta oppia ulkoa.

Kuka ensiksi oikean kuvan löytää ja huudahtaa "PICTUREKA!", on kierroksen voittaja ja saa itselleen pisteen. Yllättävän viihdyttävä peli, jossa nauru raikaa.

 

Silloin kun peli kaivetaan hyllystä ihan aikuisten kesken, on valintana melko varmasti Menolippu.

Lautapelit.fi-sivustolta: "Pelaajat keräävät erivärisiä kortteja, joita käytetään junareittien muodostamiseen Yhdysvaltain kartalle kaupunkien väliin. Reiteillä yritetään täyttää omien matkalippujen ehtoja. Reittien rakentamisesta saa pisteitä, samoin matkalippujen toteuttamisesta. Jos matkalippu jää tekemättä, pisteet menettää."

Yksinkertainen, mutta silti haastava peli, jossa on osattava tehdä oikeita päätöksiä voittaakseen.

 

Pikku-Ukko kun tuosta kasvaa niin alamme varmaan pelata taas enemmän tätä hauskaa muistipeliä.

 

Kanaset-pelissä edetään pelilaudalla isojen, puisten kanahahmojen avulla. Omalla vuorolla yritetään päästä mahdollisimman monta pykälää eteenpäin muistin avulla. Mitä useamman kuvan paikan muistat, sitä enemmän saat edetä. Kun saat kiinni edellä kulkevan kanan, saat ryövätä hänen perssulkansa. Kun olet saanut kaikkien kanojen sulat, olet voittaja. Tätä todella suosittelen joka kotiin!

 

Yksi muistipeli-ikisuosikkini on Pyramido, joka näkyy olevan saksaksi Pharao. Pelissä liikutellaan pyramidin muotoisia palasia yksi tai koko rivi kerrallaan. Tavoitteena on löytää palojen alle piilotetut aarteet. Jos löydät väärän aarteen, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Tämä peli on erityisen suosittu työpaikallani 7-8- vuotiaiden lasten keskuudessa. Mukava myös aikuisten kesken eli ei ole liian helppo peli.

 

Oppismispeleistä olen huomannut sekä kotona että töissä hyväksi tämän:

Pelissä lasketaan laskuja, jotka voi itse tarkistaa toiselta puolelta korttia kevyesti kuvaa hankaamalla. Taikakortteja! Siinä tämän pelin vetovoima. Peliä voi pelata monilla säännöillä, mutta itse olen kehittänyt siihen omat säännöt, joita käyttämällä kuka tahansa voi olla voittaja. Omassa versiossani laskuja lasketaan joko omaan tahtiin tai vuorotellen, tilanteen mukaan. Aina kun saa oikean vastauksen, saa pelilaudalleen kuvamerkin. Vastoin normaaleja sääntöjä, kuva asetetaan laudalle väärinpäin, ettei se vielä näy. Kun peli lopetetaan, käännetään vuorotellen kuvat oikeinpäin. Se kenellä on eniten samanlaisia kuvia laudallaan voittaa. Hyvällä tuurilla siis sellainen, jolla on laudalla vain 3 kuvaa, saattaa voittaa täydellä laudalla pelaavan. Peliä voidaan tietenkin pelata myös niin, että jokainen laskee laskuja niin pitkään, että lauta täyttyy ja sitten paljastetaan kuvat.

Sopiva noin 5-8-vuotiaille. En ole vielä tavannut lasta, joka ei pitäisi tästä pelistä. Etenkin poikiin tehoaa kuvien pääkallot ja kastemadot. Kaikki lapset rakastavat laskujen tarkistamista "taikamenetelmin".